Är det svårt att börja med ishockey?

Internationellt sett är ishockey en ganska liten sport, men trots det är den en populär åskådarsport här i Sverige. Sverige har länge hört till världens främsta ishockeyländer, och många svenska storstjärnor i internationella mästerskap har bidragit till sportens popularitet. Antalet utövare är dock rätt så litet – det finns ungefär 62 000 registrerade hockeyspelare i Sverige, jämfört med fotbollens nästan 340 000. Den främsta orsaken till att ishockeyn har ganska få spelare är att ishockey är en dyr sport, åtminstone jämfört med andra lagsporter. I denna artikeln kommer vi att diskutera ishockey i nybörjartermer, perfekt för dig som vill börja eller som kanske har ett barn som vill börja.

Ishockey är en liten men populär sport

Ishockey kräver tuff träning

Förutom god fysik krävs det, precis som i de flesta andra idrotter, mycket träning för att bli bra på ishockey. De många och långa träningspassen kan göra att andra saker i livet, så som skolan, vännerna och familjen ibland kommer i andra hand. Det är en orsak till att många slutar spela när de kommer upp i tonåren – kompisar, tjejer och fester blir helt enkelt viktigare. De som verkligen brinner för hockeyn fortsätter dock träna och det är bland dem som framtidens hockeystjärnor hittas.

Hockeyspelarens främsta redskap är kroppen. Ishockey är en komplex sport som innehåller många olika element och spelaren måste behärska alla för att bli skicklig. Goda reflexer, bra balanssinne, uthållighet och en explosiv kraft är mycket viktiga egenskaper hos en hockeyspelare. Det är inte ovanligt att seriösa hockeyspelare tränar sex dagar i veckan, flera timmar per dag, hela året runt. Det är betydligt mer än till exempel de flesta fotbollsspelare. Om man inte är beredd att träna hårt kommer man inte att bli framgångsrik i hockey.

Ishockey är inte en billig sport

En aspekt som många föräldrar funderar på när deras barn vill börja spela ishockey är priset. Det är inte utan anledning som hockey ibland kallas för en ”rikemanssport”. För att spela i ett hockeylag krävs det en hel del utrustning och den är ofta ganska dyr. Kom dessutom ihåg att när barnet växer måste utrustningen uppgraderas med jämna mellanrum. En tolvårig grabb kan knappast ha samma grejer som han hade när han var sju. Tyvärr leder priset på hockeyspelandet ibland till att barnen får börja med fotboll eller handboll istället eftersom dessa sporter inte är lika dyra i drift.

En hockeyspelare behöver hjälm, klubba, skridskor, tröjor, handskar, hockeybyxor, halsskydd och flera ben- och armskydd. Priset för att ett barn spelar ishockey kan lätt röra sig kring 10 000 kronor per år. Bor man i en storstad kan det bli betydligt dyrare. Det är inte bara utrustningen som kostar. Föräldrar blir dessutom ofta tvungna att betala för olika medlemsavgifter, transporter och hyror för träning i ishallen. I synnerhet i storstäderna har istidshyrorna blivit dyrare på senare år, vilket förstås är otrevligt för ungdomsföreningarna.

Ge hockeyn ett försök!

Det är inte svårt att börja med ishockey bara man är medveten om vad sporten kräver. Tuff träning och rätt så dyra priser är några omständigheter man måste känna till om man vill börja spela hockey seriöst. Om man bara vill spela på hobbynivå och inte siktar mot SHL går det förstås bra att hyra utrustning relativt billigt och testa sig fram. Det är ett bra sätt att pröva på sporten och se om man gillar den. Även om man bara spelar för nöjes skull är hockey en kul sport som ger bra träning.