Störst i speedway

Speedway är en av våra mest populära motorsporter i Sverige. Här har vi en av världens bästa elitserier inom sporten och varje år lockar vi till oss några av de bästa talangerna och största stjärnorna i världen till denna liga. När det kommer till EM och VM är Sverige alltid bland de länder som räknas till favoriterna, tillsammans med andra duktiga länder som Finland och Polen. Här tar vi en kort titt på det svenska förbundet inom speedway, hur reglerna är utformade och vem som är vår största förare genom tiderna.

Speedway är en fartfylld och spännande sport

Speedway – förbund och regler

Det svenska nationella idrottsförbundet inom speedway heter Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet, men brukar allt som oftast bara förkortas med Svemo. Svemo är en del av Riksidrottsförbundet och består av lite mer än 500 klubbar från norr till söder i hela Sverige. Det är just Svemo som är ansvariga för att godkänna banor, skriva regler och se till att arrangörer, domare och förare är försäkrade under tävlingar och matcher i olika serier. De är också ansvariga för att årligen se över de regler de satt för att utveckla sporten.

Vilka är då de mest grundläggande reglerna som gäller för en vanlig match i speedway? För att få den bästa och enklaste bilden är det smart att kika på hur reglerna är utformade för Elitserien, den svenska högstaligan. Det är nämligen så att små variationer kan förekomma när det kommer till regler internationellt eller för vissa typer av tävlingar. En vanlig lagmatch, vilket är standard i Elitserien, består av 14 heat och en final. Dessa heat körs i fyra vänstervarv. Fyra förare tävlar mot varandra i varje heat och samlar poäng till finalen.

Tony Rickardsson – tidernas största speedwayförare

Inom de flesta andra sporter kan man diskutera till tidens ände kring vem som är eller har varit den bästa genom tiderna. Inom fotbollen pratar man till exempel om Maradona, Pele, Messi och Ronaldo. Det är nästan omöjligt att få en enad bild och ett enhetligt svar. Inom basketen nämns namn som Michael Jordan, LeBron James och Kobe Bryant och det kommer aldrig gå att avgöra frågan där heller. Dock finns det inom speedway bara en överlägsen legendar genom alla tider. Detta är svensken Tony Rickardsson.

Tony Rickardsson är född den 17 augusti 1970 i den lilla staden Avesta. Han är sexfaldig individuell världsmästare och har vunnit ännu fler SM-guld. Rickardsson har representerat fem olika klubbar. Masarna och Valsarna ses som ”hans” klubbar. Samtidigt som han dominerade i Sverige passade han även på att tävla i den polska ligan, vilket säger något om hans storhet och totala dominans. Det var dock inte alltid solklart att Tony skulle göra karriär inom just speedway. Han var intresserad av en rad sporter när han växte upp.

En svensk hjälte i en svensk sport

Många anser att just speedway borde vara nationalsporten för Sverige. Även om vi är internationellt starka inom t.ex. bandy, är det en rimlig åsikt om man ser till den kultur och det intresse som sporten vecka efter vecka skapar bland det svenska folket. Om man lägger till det faktum att vi har haft världens bästa åkare genom tiderna just från Sverige och att vi har en god återväxt i form av talanger, är det inte helt omöjligt att detta blir vår framtida nationalsport.