Vad är bollsport?

Vid sidan av religiösa och rituella syften använde man också dessa tidiga gummibollar för olika sporter. I den antika grekiska kulturen spelades ett spel som liknade amerikansk fotboll – kanske det tidigaste spelet i sitt slag i bollsportens historia. I Virginia spelades det av kvinnor och unga pojkar. Bollsporter verkar ha varit mindre populära i det antika Mellanöstern än i andra regioner.

Bollsportens historia sträcker sig över otaliga kulturer under hela den nedskrivna historien.

Vad kallas bollsporter?

Long ball, ett traditionellt bollspel som fortfarande spelas bland Onondagafolket av irokeserna i norra New York, är en form av taggning med hjälp av ett slagträ och en boll. Ett spel där en eller två spelare på vardera sidan av ett bord slår en liten lätt boll med träpaddlar över ett lågt nät i mitten av bordet. En Maya-figur i lera från 700-talet föreställande en bollspelare med skyddshandskar och höftskydd har hittats i Jaina i Mexiko. Kulans färg är i allmänhet röd, men i strålkastarljus verkar den brun och slagmannen kan inte tydligt skilja den från planen, så i stället för röda vita kulor används vita kulor i strålkastarljus.

Varför är bollsporter populära?

Ett slags fotboll verkar ha varit en del av kulturen i Eastern Woodlands, som sträcker sig från New England till Virginia. Moderna spelare berättar en legend om att när Jesus föddes och nyheten om hans födelse nådde herdarna i närområdet blev de så överlyckliga att de tog upp sina krokar, började slå runt med en boll och uppfann sporten på plats. Inom bollsportens historia kan man hitta ett antal spel i den afrikanska kulturen, främst i form av fälthockeysporter. Gamla egyptiska illustrationer på olika platser visar dock människor som ägnar sig åt vad som skulle kunna betraktas som bollsporter.

Till och med fotboll, som utvecklades till tre olika spel rugby, fotboll och amerikansk fotboll, hade inget fastställt format, regler, antal spelare eller standardiserad spelplan.

Vad är en bollsport?

Det kan innebära att du begränsar hur ofta du klipper gräsmattan, att du flyttar dina whiffleballmatcher och att du håller dina husdjur kopplade i stället för att låta dem springa fritt. Bollen nämns i den tidigaste litteraturen och finns med i några av de äldsta grafiska representationerna av spel. I de romerska badhusen fanns lägenheter avsatta för bollspel, och många herrar hade bollplaner i sina privata villor. De europeiska observatörerna var alla imponerade av hur civiliserat spelet var, hur rättvist indianerna spelade och hur lite våld spelarna utövade.

Bowling förekommer i de tidigaste berättelserna om Jamestown, Virginia, då de som skickades för att arbeta i stället letade efter guld eller spelade bowling på gatorna.

References: