Vad är fotboll?

Fotboll är en familj av lagsporter som i olika grad innebär att man sparkar en boll för att göra mål. Japan introducerades för sporten 1934 av Paul Rusch, en lärare och kristen missionär som hjälpte till att etablera fotbollslag vid tre universitet i Tokyo. Den moderna fotbollen har sitt ursprung i Storbritannien på 1800-talet. Således förblev ”handhavande” spelet rugby utanför det nybildade fotbollsförbundet (FA).

Ett exempel på fotboll är det spel som Barcelona F.C spelar.

Vad är fotboll på enkel engelska?

Fotboll spelas med hjälp av en boll, även kallad ”fotboll”, som vanligtvis är formad som en sfär eller en ellipsoid. Fotboll, även kallad associationsfotboll eller fotboll, är ett spel där två lag med 11 spelare deltar och som försöker manövrera bollen in i det andra lagets mål utan att använda sina händer eller armar. Medan basketbollsäsongen för andra division I-skolor närmar sig sitt slut och skolor i lägre divisioner börjar vårfotbollskampanjerna, fruktar vissa collegecoacher och spelare att Ivy League kommer att hoppa över vårsporten helt och hållet. Redan 1843 gjordes ett försök att standardisera och kodifiera spelreglerna vid universitetet i Cambridge, vars studenter 1848 anslöt sig till de flesta offentliga skolor och antog dessa ”Cambridge-regler”, som spreds vidare av Cambridge-utbildade som bildade fotbollsklubbar.

Varför kallas den för fotboll?

I vissa fall har ordet tillämpats på spel som innebar att man bar en boll och som uttryckligen förbjöd sparkar. Så eftersom det amerikanska spelet egentligen bara är en annan form av fotbollsspel i Europa kallas det också för fotboll. Fotboll – den mest populära sporten som endast spelas till fots – kallades ursprungligen ”associationsfotboll”. Ja, det finns sparkar i spelet amerikansk fotboll, men dess namn är ett namn som härrör från dess ursprung som en form av rugbyfotboll, även om den har utvecklats till en betydligt annorlunda, amerikansk form.

Trots detta heter landets nationella förbund South African Football Association och fotboll används mest i officiella sammanhang.

Vem startade fotbollen?

Fotboll tros gå så långt tillbaka som till 2500 f.Kr., då grekerna, egyptierna, kineserna och romarna spelade spel med boll och fötter. Även om ”folkfotboll hade spelats sedan medeltiden med varierande regler började spelet standardiseras när det togs upp som vinterspel i offentliga skolor. Människor i Skottland kan faktiskt ha spelat det moderna bollspelet i hundratals år, enligt den ledande historikern Ged O’Brien, som är grundare av det skotska fotbollsmuseet på Hampden Park. Ged O’Brien har hävdat att fotbollen har sitt ursprung i Skottland och säger att dagens ”passnings- och löpversion av spelet har spelats i landet i 500 år”.

References: