Vad är futsal?

Spelet gynnar bollkontroll och snabba beslut. En del tror att spelet kom från kärleken till kortsidig fotboll eller pickup-fotboll. Futsal är ett spel med små spelare (5 mot 5) och är FIFA:s officiella inomhusfotbollsspel.

Det fick status som FIFA:s officiella form av inomhusfotboll på 1980-talet då det erkändes som en nedskalad version av utomhusfotboll som spelas inomhus. Det är en 5 mot 5-match med liten yta som spelas på en hård belagd plan i basketbollstorlek med en mindre boll med låg studs. Spelets tonvikt ligger ”på improvisation, kreativitet och teknik”.

Vad är futsalspel?

FIFA publicerar sina futsalregler som ”Laws of the Game”, där var och en av de 17 ”lagarna” är en tematiskt relaterad samling av enskilda regler. Futsal fick status som FIFA:s officiella form av inomhusfotboll på 1980-talet då den erkändes som en nedskalad version av utomhusfotboll som spelas inomhus. Futsal är FIFA:s officiella inomhusfotbollsspel som i huvudsak är en nedskalad version av utomhusfotboll som spelas inomhus. Grunderna i de två spelen är dock i stort sett likartade, vilket gör Futsal till ett bra alternativ för fotbollsspelare och vice versa.

I Futsal påminns spelarna ständigt om att spela samma kvalitetskontrollspel som krävs för att lyckas i utomhusspelet.

Varför kallas det futsal?

Intresset för utveckling av fotbollsskicklighet har först på senare tid riktat uppmärksamheten mot de träningsmetoder som används i framgångsrika fotbollsmakter som Brasilien, Holland, Tyskland, Frankrike och Italien. Det är inte konstigt att de tekniskt sett mest djupgående fotbollsnationerna är Argentina, Brasilien, Portugal och Spanien, länder med en lång och spridd futsaltradition. Det finns dock även ett annat futsalens regeringsorgan som heter Asociación Mundial de Futsal (AMF) med huvudkontor i Paraguays huvudstad Asuncion. Under sportens andra världsmästerskap som hölls i Madrid 1985 användes namnet fútbol de salón.

Juan Carlos Ceriani, en argentinsk idrottslärare som bodde där vid den tiden, observerade att många ungdomar utövade fotboll på basketplaner eftersom det inte fanns tillräckligt med fotbollsplaner.

Varför är futsal inte populärt?

Underlaget, bollen och reglerna gör att man lägger tonvikten på improvisation, kreativitet och teknik samt bollkontroll och passningar i små utrymmen. De två viktigaste styrande organen för futsal är Asociación Mundial de Fútsal (AMF) och Fédération Internationale de Football Association (FIFA). De kommer dessutom att ställas inför den svåra uppgiften att förändra allmänhetens uppfattning om futsal för att övervinna arvet av att främja sporten som ett verktyg för fotbollsutveckling under så många år. Min förhoppning är att USA och mindre fotbollsgalna länder kommer att få en konkurrenskraftig futsalliga som blir populär i sin egen rätt, som NFL eller den australiska fotbollen – som för övrigt är en hemsk sport att titta på.

References: