Vad är rugby?

I olympisk rugby finns det tävlingar för män och kvinnor som består av sju spelare i varje lag. Spelet består av två halvlekar på sju minuter med en halvtid på två minuter. Det är allas ansvar – spelare, tränare och föräldrar – att se till att det skapas en positiv, säker och trevlig miljö där ALLA spelare kan nå sin fulla potential, och att – oavsett vilken form av spel du spelar – tränings- och utbildningsmaterialet och utrustningen finns där för att stödja alla i skapandet av den miljön. Rugby är en lagsport som ger betydande sociala och hälsomässiga fördelar.

Traditionellt är denna fältstorlek avsedd för 15 spelare i varje lag, så färre spelare på fältet ger ett snabbare spel.

Vad är rugby och hur spelar man det?

Motståndarlaget försöker hindra spelaren med bollen från att avancera eller göra ett försök genom att tackla honom eller henne i ett försök att få bollinnehav. Om båda lagen står lika i en utslagsrunda spelas en 5-minuters förlängningsperiod, där det första laget som gör mål vinner. När en spelare har ”bringats till marken (tacklats) måste han släppa bollen och när han gör det är bollen tillgänglig. Ett försök görs när en spelare rör bollen mot marken i motståndarens målområde och det är värt 5 poäng.

Hur skulle du beskriva rugby?

En form av fotboll som spelas mellan två lag med 15 medlemmar vardera och som skiljer sig från fotbollen genom friheten att bära bollen, blockera med händer och armar och tackla, och som främst kännetecknas av kontinuerliga insatser och förbud mot användning av ersättare.

Hur förklarar man rugby för barn?

Rugby är ett spel som spelas av två lag med 15 spelare vardera som försöker få poäng genom att föra bollen över motståndarens mållinje eller sparka den över ribban mellan målstolparna. Detta kan uppmuntra motståndskraft, men det är också helt enkelt så att de får frisk luft och tar in syre när de springer runt utomhus. Mellan 9 och 11 års ålder får barnen lära sig att tackla och börja ta kontakt, men det är inte förrän i gymnasiet som rugby blir en tacklingssport. Rugby ger en intensiv och givande fysisk upplevelse och är ett vinterspel, så med all sannolikhet kommer ditt barn att spela utomhus under mindre bra förhållanden.

References: