Vad är klättring?

Detta kan göras med särskild utrustning, beroende på hur svår och allvarlig klättringen är. Det görs för att förflytta sig, för rekreation och tävling, och inom yrken som är beroende av uppstigning, t.ex. räddningsverksamhet och militära operationer. Det är klättrarens ansvar att slinga sitt rep genom karbinhakarsystem, så kallade quickdraws, som är fästa vid varje bultad förankring när hon stiger upp på klippan. På sommaren kan vissa ytor hålla kvar värmen och göra det svårt att klättra, medan kylan på vintern kan hindra en klättrare från att ta sig upp eller över en yta.

River Rock erbjuder inomhusklättring i världsklass i en vänlig och rolig miljö i Roanoke, Va.

Vad är klättring enkelt?

Olika hälkrokar föredrar olika styvheter i skorna, men i båda fallen är det viktigt för denna teknik att tån pekar bort från klättrarens kropp, och att den riktas åt vilket håll den drar. Dessa klättringar är skyddade av ett rep som är förankrat uppifrån och säkrat (den handling som innebär att spänna repet för att minimera avståndet vid ett fall) från marken. På små klippor eller övningsblock där det finns en stig eller någon annan lätt väg till toppen (eller i klättergymnastiksalar som byggts speciellt för ändamålet) är det enkelt att skydda klättraren med ett rep riggat uppifrån, eller top rope. Det används i slutet av en klätterväg när det inte går att gå av på ett säkert eller enkelt sätt från toppen eller om klättrare måste hoppa av en väg när klättringen blir osäker eller omöjlig med tanke på förhållandena eller klättrarens förmåga.

Vad är go climbing?

Att klättra i alpin stil innebär i allmänhet att man bär all sin utrustning i en ryggsäck, även vid flerdagarsbestigningar. När avståndet mellan dina skydd (bultar eller placerad utrustning) är längre än vad du kan känna dig bekväm med. En typ av klättring där man använder förplacerade bultar som borras in i berget för att ge skydd på vilket klättraren kan fästa eller förankra sitt rep. En sportklättringsrutt som är skyddad med förplacerade bultar som fästs i väggen och fungerar som ankare.

Även känd som traditionell klättring, trad är en typ av klättring som kräver bergets naturliga form (sprickor och fickor) för att klättraren ska kunna placera skydd när han eller hon klättrar uppför rutten. Snabbdragningar fästs på bultarna och klätterrepet fästs på snabbdragningarna för att ge klättraren skydd.

Är klättring en sport?

Sportklättring med flera kast är också vanligt, särskilt på platser med enorma väggar som Yosemite, och kräver att klättraren och säkraren klättrar upp väggen steg för steg samtidigt som de är förankrade i väggen. De flesta nya klättrare introduceras till sporten i gym med repklättring, många klättrare av den gamla skolan kommer att fortsätta att klippa bultar för alltid. En stor anledning till att till och med världens bästa bergsklättrare kan få det svårt i en inomhustävling har att göra med den nya vilda klätterrörelse som inomhusklättring har gett upphov till. När klättraren går upp klipper han sitt rep i bultar som är fastgjorda i väggen för att skydda honom eller henne om han eller hon skulle falla.

References: