Vad är brottning?

Målet med brottning är att vinna matchen genom att ”sätta fast” motståndarens rygg på marken. Mexikansk professionell brottning, även känd som lucha libre, är en brottningsstil som använder speciella grepp. I allmänhet är en brottare med flera titlar eller en lång titeltid ett tecken på en brottares förmåga att upprätthålla publikens intresse eller en brottares förmåga att prestera i ringen. Till exempel kan en brottare bli piskad in i en domare i långsammare hastighet och slå ner domaren under en kortare tid; under den perioden kan en brottare sätta fast sin motståndare för en treräkning och skulle ha vunnit matchen om inte domaren hade varit nere (ibland sprintar en annan domare till ringen från backstage för att försöka räkna, men då har den andra brottaren hunnit sparka ut på egen hand).

Vad är huvudsyftet med brottning?

Den objektiva funktionen i brottning är att vinna matchen genom att sätta fast motståndarens rygg platt på marken. Under medeltiden (från 500-talet till 1400-talet) var brottningen fortfarande populär och beskyddades av många kungafamiljer, bland annat i Frankrike, Japan och England. Underkastelse uppstår när en motståndare sätter den andra i ett underkastelsegrepp, en manöver som låser in den andra brottaren i en smärtsam position. Brottare använder sig av en mängd olika nedtagningar, klinker, grepp och andra grapplingtekniker och tävlar mot varandra i olika viktklasser för att avgöra vem som är överlägsen.

Det finns många populära brottningsstilar som utövas runt om i världen, liksom många mindre kända regionala eller folkliga brottningsstilar.

Vad är brottning som sport?

Romarriket lånade snart brottarstilen från grekerna, och som ett resultat av detta skapades den grekisk-romerska brottningen. Brottning, mänsklighetens äldsta och mest grundläggande form av fritidskamp, spårar sitt ursprung tillbaka till civilisationens gryning. Brottning, en sport där två tävlande försöker kasta eller immobilisera varandra genom att gripa tag i varandra, kan bestå av professionella eller amatörmässiga matcher. Att jämföra professionell brottning med gymnastik eller skridskoåkning är löjligt dumt eftersom det är riktiga sporter med tävling och icke förutbestämda resultat.

Sumererna avbildade brottare i fet relief på stenplattor för minst 5 000 år sedan, före alla andra artefakter från den antika idrotten.

Vad är verkligt i brottning?

Denna oklara gräns mellan verkligt våld och Hollywoods stuntwork är just det som är så fascinerande med brottning. Detta är standardantagandet i de flesta relaterade videospel, eftersom ett spel som speglar verkligheten inom proffsbrottning skulle vara svårt att genomföra på ett effektivt sätt. Jämför med kayfabe, som är den verkliga praktiken för att upprätthålla illusionen att proffsbrottning är en tävlingsidrott. Numera, utanför videospel (och ibland animation), erkänns pro wrestling i media öppet som iscensatt och kayfabe skildras realistiskt, vilket innebär att detta är mer eller mindre misskrediterat utanför de tillfälliga shoot fights.

Liksom stuntartister utför brottare atletiska prestationer, flyger, kolliderar med varandra och golvet, samtidigt som de håller sig i sin karaktär.

References: