Vad är muay thai?

Boxare på Lumpinee Boxing Stadium började bära moderna handskar och hårda ljumskskydd under träning och i boxningsmatcher mot utlänningar. Inget är mer perfekt än en kampsport som kan hjälpa dig att bränna 1 000 kalorier i timmen. Din information kommer inte att delas. Den utvecklades från Krabi Krabong, bokstavligen långa och korta vapen, den thailändska arméns vapentaktik.

Konsten innehåller användning av knän, armbågar, skenben och händer.

Vad är syftet med Muay Thai?

Utanför ringen lär Muay Thai dock ut ödmjukhet, respekt, medkänsla och enorm självkontroll. I de tidiga Muay Thai-matcherna ställdes olika kompanier inom den siamesiska armén mot varandra i obeväpnad kamp (Muay Boran) med få regler och utan viktavdelningar eller tidsgränser. Men det ultimata målet för många fighters nuförtiden är att resa till Thailand och träna under Lumpinee Stadium Champions. Muay Thai, översatt till engelska som thaiboxning, är Thailands nationalsport och är en kampsport med ursprung i den siamesiska (eller thailändska) arméns gamla taktik på slagfältet.

I slutet av 1900-talet slog Muay Thai igenom på den stora marknaden när den började antas av västerlänningar.

Är Muay Thai en form av kickboxning?

Den vanligaste skillnaden mellan de två sporterna är att medan kickboxning är ett 4-punkts slagsystem som endast innebär användning av sparkar och slag, är muay thai ett 8-punkts slagsystem som innebär användning av inte bara sparkar och slag (Slimani et al. Muay thai har vuxit med åren sedan omkring första världskriget till att bli en kampsport som älskas och praktiseras över hela världen. Kickboxare brukar vanligtvis inte kontrollera (lyfta benet) sparkar, men eftersom sparkar ger så höga poäng i Muay Thai jämfört med boxning är det mycket viktigt att kontrollera sparkar för att vinna på poäng. Båda sporterna är fina slagkrigskonster och har visat sig vara effektiva på de högsta tävlingsnivåerna flera gånger.

Är Muay Thai en MMA-sport?

Både Muay Thai och MMA har sin egen betydelse, men på senare tid har MMA fått mycket större popularitet med pengar som kommer in i sporten och vissa fighters tjänar till och med miljoner på en enda match. Men det måste sägas att muay thai är en stor del av MMA, och faktiskt en bra bas för att starta din träningsresa inom MMA. När det gäller kampmetoder har Mixed Martial Arts fler kombinationer och strategier, men Muay Thai innehåller inte så många stilar. Eftersom Muay Thai behöver använda knän, armbågar och andra lemmar kallas den för konsten eller vetenskapen om åtta lemmar.

Vem är kungen av Muay Thai?

Bangkoks Lumpini Stadium betraktas nu nästan som ”helig mark” för massorna av Muay Thai-fighters, lokala och utländska. Muay Thai kallas ”The Art of Eight Limbs” (Konsten med åtta lemmar) och genom att använda åtta kontaktpunkter efterliknar kroppen krigsvapen. Saenchai Sor Kingstar är fortfarande stark vid 34 års ålder, även om han numera främst slåss mot icke-thailändska motståndare. I takt med att Muay Thai blev populärt bland fattiga och vanligt folk blev det också ett nödvändigt inslag för den höga klassen och kungligheterna.

Samart Payakaroon har ett välförtjänt rykte som den största muay thai-fightern genom tiderna.

References: